O reketu i odabir reketa


 

Reket i žice su najbitniji dio opreme svakog tenisača. Tehnologija izrade reketa je jako napredovala i danas svaki proizvođač koristi neko svoje dostignuće i materijale koji iz serije u seriju ‘poboljšavaju’ karakteristike reketa. Najvažniji proizvođači danas su Wilson, Head, Dunlop, Prince, Fisher, Babolat… Svaki od njih koristi i svoje tehnologije izrade microgel, aerogel, nano,GT, youtek, BLX …

Težina teniskog reketa

Teniski reketi danas teže od 200 do 350 grama. Lakši reketi se preporučju djeci, početnicima i rekreativcima a teži reketi igračima dobre tehnike i onima koji su u treningu i fizički spremniji. Reketi mogu  imati težište u ručci, u glavi ili na sredini.Reketi koji imaju težište u ručci daju bolju kontrolu dok oni s težištem u glavi reketa daju bolje ubrzanje glave reketa i prenose više brzine na lopticu.

Veličina glave reketa i debljina rame reketa

Kada bacimo pogled na rekete u trgovini vidimo da reketi imaju različite površine glave. One se uglavnom kreću od 600 pa preko 700 cm2. Reketi s većom glavom imaju i veći sweet spot.Sweet spot je površina u sredini glave reketa i kada lopticu udarimo tim dijelom na najbolji naćin koristimo karakteristike reketa. Odabir ovisi o tehnici igrača, o stilu igre.  Igrači besprijekorne tehnike i savršene kontrole lopte u pravilu će izabrati manju  glavu reketa, oni koji koriste puno rotacije nešto veću glavu. Veća glava reketa daje više, zbog većeg sweet spota, brzine loptici, oprašta greške zbog lošije tehnike udarca ali daje manje kontrole pa je idealna za rekreativce i djecu koji će uz manje snage dobiti bržu loptu.

Rame reketa su različitih debljina. Po debljini reketa možemo prepoznati takmičarske rekete, oni su u pravilu tanji i tehnički vrlo zahtjevni. Takvi reketi imaju manji sweet spot, zahtijevaju iznimnu tehniku a zauzvrat daju savršenu kontrolu. Na drugoj su strani reketi deblje rame koji generiraju puno snage na lopticu, nisu tehnički prezahtjevni  a i dosta su udobni za ruku pa neće prenositi puno vibracija na ruku zbog povećanog sweet spota.

Oznake reketa

L6,L5,L4………

Ovakve oznake imaju reketi u svojim brošurama a odnose se na slijedeće: Oznaka L6 znači da je to reket koji daje izuzetnu kontrolu loptice ali što se tiče brzine loptice tu zaostaje i udobnost mu je mala. Takav se reket preporučuje igračima vrhunske tehnike. Krečući se prema udesno dolazimo do reketa koji daju puno brzine i udobnosti ali zato gube na kontroli loptice. Takvi se reketi preporučuju igračima skromnije tehnike te lošije kondicijske pripreme.

Drška reketa

Oznake drške reketa se kreću od  1-5. Broj jedan označava tanju dršku dok je 5 najdeblja drška. Odabir drške je individualan i igrač kada drži reket  mora imati dobar osjećaj s reketom u ruci. Nije dobro ako je drška pretanka ili predebela jer će se reket često okrenuti u ruci. Ako se igrač dvoji  u odabiru bolje je odabrati nešto tanju dršku jer će hvat biti nešto čvršći.   

Pravilan odabir reketa je izuzetno važan za bavljenje tenisom. Loš odabir će vaše kvalitete umanjiti a loše još pogoršati. Najgore od svega je što loš izbor može dovesti čak i do ozljede tenisača. Zato bi kod kupnje trebalo potražiti savjet od stručne osobe koja će prema Vašoj teniskoj vještini preporučiti odgovarajući reket. Naravno, bilo bi idealno reket prije kupnje isprobati.

Comments are closed.