Rolanje (koturaljkanje)

 

Današnja djeca su veliki zaljubljenici rolanja. Zbog te želje i volje za rolanje godišnje organiziramo druženje na rolama za polaznike škole i igraonice tenisa. Isto tako i za drugu djecu koja vole ovaj sport organizirana je rolerska igraonica kroz program Ljeto u knjižnici gdje djeca mogu kako čuti nešto i iz povijesti rolanja i naučiti osnovne stavove, korake i elemente freestylea. Voditelj ovih aktivnosti je Mario Lončarić, veliki zaljubljenik s puno rolerskog iskustva iza sebe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolanje

Koturaljkanje (rolanje) je po masovnosti vrlo popularan sport. Spada među 20 najpopularnijih sportova u svijetu. Aerobnog je karaktera  i vrlo je učinkovit u razvoju muskulature nogu i utječe na razvoj bitnih motoričkih sposobnosti za tenis. Bavljenje koturaljkanjem ne iziskuje velika materijalna sredstva. Potrebne su nam koturaljke, zaštita, koja obuhvaća štitnike za laktove, koljena, ručne zglobove  te kaciga. Koturaljkati možemo na  raznim površinama, igralištima, stazama i slično.

Veza tenisa i rolanja

Tenis je danas izuzetno popularan sport. Konkurencija je nemilosrdna  i  tenisač danas da bi uspio u vrhunskom tenisu mora biti možda i najkompletniji sportaš današnjice. Da bi se to uspjelo ostvariti s tenisom se mora početi vrlo rano. Više je pravilo nego iznimka da djeca počinju s teniskim igraonicama od 5 ,6 pa i 4 godine. Upravo zbog toga je jako bitno da trenažni sadržaji od najranije dobi budu što raznovrsniji. Zato se rolanje krozi niz elemenata i  vježbi može  iskoristiti u višestranoj pripremi tenisača. Broj mogućih vježbi je neiscrpan i sigurno će obogatiti svaki trening.  Vježbe na rolama i rolanje su vrlo pogodne osim za fazu višestrane pripreme, za iskoristiti u teniskim kampovima, u prijelaznom periodu  ili čak u fazi pretreniranosti sportaša.

Rolanjem možemo utjecati na razvoj aerobnih sposobnosti te niza motoričkih sposobnosti (ravnoteža, koordinacija), a možemo ih razvijat kroz vježbe samo na rolama(ribice, jedna noga, jedan kotač,kočenja…), vježbe s čunjevima ( paralelni slalom, zmija, leptir…) i vježbe s različitim pomagalima(guranja lopte, žongliranja s lopticama…).