Žice za reket


 

Pravi odabir žice za reket i njeno napinjanje je gotovo jednako bitno kao i odabir odgovarajučeg reketa. Dobar reket s loše napetom žicom gubi svoje kvalitete i obratno, loš reket s vrhunskom žicom kvari kvalitete dobre žice. Zato reket i žica moraju biti usklađeni i prilagođeni kvaliteti i tehnici igrača.

Postoje žice od prirodnih i od sintetičkih materijala. Pozitivne karakteristike prirodno izrađenih žica su bolja kontrola, osjećaj za loptu te čuvanje ruke igrača. Loše strane su kratki vijek trajanja, nisu otporne na vlagu i mogu biti prilično skupe. Za razliku od njih sintetičke žice su dosta dužeg vijeka trajanja, pristupačne cijene i odlične otpornosti na vlagu.

Napetost žice na reketu ključna je stvar za dobru izvedbu na terenu. Ona mora biti prilagođena igraču. Neki vrhunski igrači španaju rekete od 18 kg dok su na drugoj strani oni koji španaju na 40 kg. Sa slabije našpananim reketom dobit ćete veću brzinu lopte ali i manju kontrolu lopte, nepreciznije udarce, dok ćete sa jače našpananim reketom dobiti bolju kontrolu, jače rotacije ali i sporiju loptu.

Kilaža našpananog reketa ovisi i o podlozi na kojoj se igra. Za igranje na zemlji žica se špana na nešto manju  kilažu nago na tvrdoj podlozi ili recimo na travi gdje je igra i odskok lopte brži pa se tako dobiva bolja kontrola lopte.

Teniske žice dolaze u raznim debljinama. Najviše se koriste žice debljine između 1,15 do 1,3 mm. Tako tanja žica doprinosi boljoj kontroli i osjećaju u igri dok joj je trajnost kraća. S druge strane deblja žica ima dužu trajnost ali i manju kontrolu udarca.

Posebno oprezni u odabiru žice moraju biti tenisači koji imaju probleme s laktom ili ramenom. Preporuka za njih je mekša sintetička žica, ili još bolji izbor je žica od prirodnog materijala. Ona će proizvoditi manje vibracija i ruka će biti pod manjim stresom.

Comments are closed.